Вселенският патриарх Вартоломей остро осъди водената от Русия война в Украйна.Случващото

...
Вселенският патриарх Вартоломей остро осъди водената от Русия война в Украйна.Случващото
Коментари Харесай

Вселенският патриарх заклейми войната на Русия в Украйна

Вселенският патриарх Вартоломей остро осъди водената от Русия война в Украйна.

" Случващото се в Украйна е покруса, позор, който вечно ще жигосах тези, които са го предизвикали, тези, които са потвърдили, че нямат боязън от Бога. Изглежда, че Страстната седмица не е свършила за разкъсвания от войната украински народ, за майките от двете страни, които оплакват децата си. И въпреки всичко Христос възкръсна ", сподели Вселенският патриарх Вартоломей в изявление за кипърския вестник " Катимерини Кипру ", представено от.

Духовникът съобщи, че не желае да разяснява позицията и избора на политическото управление на Русия. „ Сигурен съм, че те ще бъдат оценени в близко и далечно бъдеще от други лица и институции и сигурно от самата история, чиито страници сега се пишат с кръвта на почтените жертви на тази война. Убедени сме обаче, че съветският народ, най-малко нашите православни братя, не може да са съгласни с това, което се прави против прилежащия украински народ. И всички ние видяхме това в реакцията на една смела част, която се опълчва на братоубийствената война и е за мир ", уточни той.

Вартоломей порица и позицията на Московския патриарх, който поддържа войната. " Пред лицето на гибелта на почтени хора, бомбардировките над цивилни жители, изравняването със земята на цели градове, пред лицето на тази човешка покруса не може да звучат проповеди, които дефинират войната като " свята " ”, установи той.

И продължи: „ Не можеш да твърдиш, че си брат на различен народ, и да благославяш войната, която твоята страна води против него. Не може настойчиво да настояваш, че Украйна ти принадлежи в църковно отношение, само че да разрешаваш вярващите от свързаната с Москва църковна конструкция да бъдат убивани, а храмовете им - разрушавани от съветските бомбардировки. Освен в случай че не се надяват, че военната инвазия ще уреди и църковните им искания. И това сигурно го схващат нашите украински братя и сестри, които виждат по какъв начин река Днепър, където са получили кръщение от Константинополската черква, става алена с кръвта на техните почтени сънародници, а Мариупол и други градове се трансформират в отломки. ” 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР